Vi tar på denna sida upp till debatt det sätt som staten genom dess fastighetsverk hanterar markhyran (avgälden) för tomträtter för småhus. Det skiljer sig radikalt från hur storstadskommunerna agerar. För den som har staten som markägare innebär detta en extrem orättvisa med förödande negativa sociala och ekonomiska konsekvenser. Vi menar dessutom att SFVs agerande har negativa samhällseffekter.
Vår egen erfarenhet är en illustration. I oktober förra året krävde staten genom dess fastighetsverk att markhyran för den tomträtt i Drottningholm som vi ägt i nära 20 år skulle höjas från 55,000 per år till 183,750. Det gäller en mycket liten tomt på 649 kvm. Vi konstaterade att om Stockholms stad vore markägaren, skulle hyran ha blivit ca 65,000 enligt det regelverk som kommunen tillämpar. Med andra ord kräver staten nära tre gånger så hög markhyra som vår grannkommun skulle göra. Samtliga tre storstadskommuner som tillsammans är markägare för en överväldigande majoritet av Sveriges tomträtter för småhus tillämpar liknande regelverk.
Tingsrätten fastställde i somras markhyran till 165,000. Den baserade sitt beslut på Jordabalken som vad gäller tomträttsavgälder uteslutande tar hänsyn till markägaren. Detta regelverk har under många varit föremål för kritik genom dess ofta absurda ekonomiska konsekvenser för tomträttsinnehavaren. Det är skälet varför storstadskommunerna infört egna regelverk för småhus med rimliga, förutsägbara avgälder och spärregler av ökningen när avgälden ändras.
SFV säger att man inte har något politiskt krav att följa kommunernas principer. Vi hävdar att regeringen skyndsamt bör eliminera denna extrema orättvisa genom att instruera Statens fastighetsverk att tillämpa ett liknande system som Stockholms stad.